Zoeken
  • Henk Jan Kamerbeek

Jij hoort bij ons!

Ik kom voort uit een familie- en kerksysteem waarin splijten makkelijker leek dan bijeenbrengen. Twisten over bijbelinterpretaties en daaruit voortvloeiende kerkscheuringen verscheurden ook mijn familie. Mijn moeder wist mij als kind al helder te vertellen wat er aan andere mensen niet deugde, een talent dat mogelijk voortkwam uit haar streven het leven toch weer goed te maken na een lastige jeugd in een onveilige tijd van oorlog en honger.Erbij horen is voor een kind van levensbelang. En je hoort er als kind bij – zo kan je, net als ik deed, besluiten - als je voldoet aan de verwachtingen om je heen. Naast mijn vroegere horen bij een kerkgemeenschap heb ik als kind ook de liefde van mijn moeder getracht te krijgen. Ik weet nu dat ik dat deed door haar lot te willen dragen. Door het vooral allemaal heel goed te willen doen in haar ogen. Jarenlang viel me dat zwaar, maar ik had niet eens door dat ik droeg. Tot ik omviel van moeheid …. Het is geen toeval dat ik ook burn-out-coach werd ...


Ik weet nu wat het is om veel te dragen, en hoe je dat ook voor een ander kunt doen, zonder dat je het doorhebt. Gelukkig heb ik nu ook (een beetje) geleerd dat ik ergens bij mag horen zonder daarvoor te moeten werken en presteren. Dat ik daar soms ook mag rusten. Dat ik mezelf mag zijn bij mijn vriendin, bij mensen dicht om me heen en bij een enkel familielid. In de wetenschap dat ik erbij hoor, niet omdat ik daarvoor hard heb gewerkt, maar omdat we onderdeel zijn van elkaars systeem en ik daar nou eenmaal vanzelfsprekend bij hoor…


Ik las een boek met de kippenvel-titel “Jij hoort bij ons!”. In dit boek beschrijft Marianne Franke-Gricksch hoe een puberleerling, die moeilijk gedrag vertoont en telkens de groep uitdaagt, daarmee in feite test of de liefde die hij (van de leraar of van vriendjes) aangeboden krijgt ècht is. Door telkens irritant te zijn nodigt hij op een onhandige manier de ander uit hem zijn liefde en warmte te geven. Het zal duidelijk zijn, dat de ander dat vaak niet zo interpreteert en de liefde dan juist liever thuishoudt.


Een mens doet de raarste dingen om “erbij te horen”. Het is zelfs erg moeilijk om dingen te doen waarvan hij weet dat hij daarmee uit de gratie van de groep raakt.

Burn-out is een aanpassingsprobleem. Jezelf net zolang aanpassen aan dingen om je heen, tot je steeds verder verkrampt en uiteindelijk emotioneel uitgeput moet loslaten en omvalt. Maar dan ook goed omvalt ….

Wat doe jij om bij al die anderen te horen? En ….. hoor je dan ook nog bij jezelf?


12 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Tel.: +31 (0) 636 397 674

©2020 door Familieopstelling Arnhem